Projekt azonosító száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00151

Projekt címe: Növelt hatékonyágú FHPP, nagy hidrosztatikus nyomáskezelési technológia kifejlesztése, prémium nyerstermékek tartósításához, íz értékének, vitamin- és flavonoid-tartalmának megőrzéséhez

A szerződött támogatás összege: 794 297 818 Ft

A projekt összköltsége: 1 425 131 450 Ft

A projekt kezdete: 2021. 01.01.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.12.31.

Konzorcium vezető: HELIT Kereskedelmi Kft.
Konzorciumi partner: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

 

Projekt leírása

A projekt célja az élelmiszeriparban ismert HPP technológia továbbfejlesztése és az ehhez kapcsolódó Fuzzy vezérlést alkalmazó gyártóberendezés kifejlesztése, amely adalék nélkül, nagy nyomáson, valamint inkubálási periódusok közbeiktatásával tartósítja az élelmiszereket.

A hagyományos HPP technológiánál az alkalmazott nyomáskezelés hatékonysága, az alkalmazott nyomás szintjén túl függ a kezelési időtől, a nyomás-növelés és a nyomás-csökkentés sebességétől, a berendezésben kialakuló hőmérséklet eloszlásától és a kezelési hőmérséklettől. További befolyásoló tényezők a kezelni kívánt élelmiszer összetétele, pH-ja, vízaktivitása és kiindulási hőmérséklete.

A projekt újdonságtartalma, hogy a kidolgozandó, új Fuzzy vezérléssel támogatott FHPP élelmiszeripari technológia és gyártóberendezés, az adalékmentes, nagy nyomással történő csíramentesítés folyamatán túlmenően, a spóra formájában lévő mikroorganizmusok inaktiválását is el fogja tudni végezni, ipari körülmények között közvetlenül alkalmazható módon.

A kifejlesztendő Fuzzy-vezérelt FHPP tartósító eljárás lényege, hogy a fent felsorolt paramétereket a tartósítandó élelmiszerek tulajdonságaihoz igazítva állítja be a vezérlés, a legoptimálisabb beltartalom és ízhatás megőrzése érdekében. Az új vezérlés ezen túlmenően, a tartósítandó élelmiszereken végzett kísérleti eredményeknek megfelelően, inkubációs periódusokat iktat be, mely segít a spóraállapotban lévő mikroorganizmusok inaktiválásában is.

K+F projekt eredményeképpen kialakítandó új FHPP élelmiszeripari technológia és berendezés jelentős versenyelőnyt biztosíthat a hazai és nemzetközi piacon is, az olcsón előállítható, és jelentősen hosszabb ideig eltartható natúr élelmiszerek gyártói és forgalmazói számára.